Manuele lymfedrainage voor paarden

Fileleed in het lichaam
Een gast blog door Diana Dam van De Oorsprong voor paarden

Het lichaam van het paard zit mooi in elkaar. Een paard is gemaakt om zelfvoorzienend te overleven in het wild. Als alles gaat zoals het van nature hoort is er balans. Door paarden te domesticeren, voeding te regelen, beweging te regelen, inenten, ontwormen, scheren, wassen, wedstrijden rijden enzovoort mengen we ons in in de natuur van het paard. Dit doen we met de grootst mogelijk zorg en de beste bedoelingen. Toch kan deze inmenging onbedoeld voor problemen zorgen. Niet passende voeding, te weinig beweging, chronische stress en toxische belasting bijvoorbeeld zorgen voor een afvalstroom in het lichaam. Dit afval kan het lichaam gewoonlijk ook weer zelf opruimen, maar niet altijd. Als de vervuiling groot is en de opruiming laat het afweten ontstaat er een puinhoop in het lichaam. Er ontstaat filevorming in het lymfestelsel, verkeersinfarcten in de lymfeknopen en de lever krijgt een soort burn out. Jullie snappen dat dit effect heeft op de gezondheid van je paard.

Er zijn een aantal klachten/ziektebeelden waarbij je aan lymfedrainage kunt denken:
● stalbenen
● overbelaste pezen en spieren
● peesontsteking
● hoefbevangenheid
● oedemen (posttraumatisch en postoperatief)
● einschuss
● slecht helende wonden
● staart en maneneczeem
● verkoudheden
● tijdens en na een ziekte
● na medicatie; bv: antibiotica kuur
● slechte algehele weerstand
● onrustige angstige paarden
● chronisch progressief lymfoedeem (CPL)
● traag herstel na intensieve inspanning
● spierbevangenheid
● elefantiasis (olifantsbeen; restschade na Einschuss)
● chronische mok
● dikke koker
● hoge ontstekingsgevoeligheid
● hoge blessuregevoeligheid
● snelle verzuring en na trainen stijf
● problemen rondom littekenweefsel

Wanneer ik bij een paard geroepen wordt is dat vaak omdat er iets mis is, er is fileleed. Het kan zijn dat de eigenaar aan de buitenkant van het paard iets ongewoons opvalt, of omdat de dierenarts heeft doorverwezen. Als eerste ben ik er voor het paard maar op de tweede plaats ook voor de eigenaar. Een paard behandelen dat is wat ik kan. Er komt echter veel meer bij kijken. Het paard vind het spannend, heeft misschien pijn maar zeker ongemak. De eigenaar heeft grote zorgen en wil niets liever dan dat het paard weer gezond wordt. Tijdens de intake van een paard bespreek ik altijd de voorgeschiedenis van het paard, het rantsoen en het bewegingsmanagement. Bij paarden met behang komt daar ook nog uiterlijke verzorging bij. Met hulp van de vragenlijst en aanraken van het paardenlichaam op verschillende plekken krijg ik informatie. Met deze informatie en eventueel overleg met de behandelend dierenarts kan ik starten met behandelen in de vorm van lymfedrainage. Lymfedrainage is een massagetechniek (manuele lymfedrainage) en wordt ook wel MLD genoemd. Deze behandelmethode is nog niet zo heel bekend maar er is wel iets gaande. Het is een hele trage en zachte vorm van masseren die het lymfestelsel activeert. De uitwerking van de behandeling is groots!

Lymfedrainage stimuleert het lymfesysteem en verhoogd de afvoercapaciteit. Afhankelijk van de situatie is dit zelfs een verhoging van 75%. Na een goed uitgevoerde behandeling wordt er soms ook tape aangebracht. Deze vorm van tapen is lymfetapen. De tape zorgt ervoor dat de behandeling langer doorwerkt.

Bij acute problemen zijn er vaak meerdere behandelingen nodig met een periode ertussen. Bij chronische problemen is het iets wat maandelijks terugkeert. Hierdoor bouw ik een band op met de eigenaar en het paard. Ik deel als het ware de zorgen over het paard met de eigenaar. Door wat aanpassingen te doen in de voeding, huisvesting, beweging en uiterlijke verzorging bouwen we samen aan de gezondheid van het paard. Wanneer het probleem is opgelost verdwijn ik weer van het toneel. Het lichaam van het paard heeft de draad dan opgepakt en kan weer zelf helen.

Wat minder voorkomt maar zeker nuttig is om preventief een manuele lymfedrainage te doen. Dit is zeer aan te raden bij verhuizing, vachtwissel en na vaccineren. Lymfedrainage schoont op en activeert het immuunsysteem. Het immuunsysteem kan in de bovengenoemde situaties wel een helpend handje gebruiken.

www.dianadam.nl